ALTTO : forsøgsprotokol

Hvis du har tidlig HER2-positiv brystkræft, vil jeg lige gøre dig opmærksom på, at man i øjeblikket indsluser deltagere til ALTTO, der er et forsøg med et nyere stof, Lapatinib ( Europa: Tyverb, U.S.A.: Tykerb ) der ligesom herceptin ( trastuzumab ) er udviklet til at virke specielt på HER2-positiv kræft. Man har brugt det i behandlingen af kvinder med tilbagefald, der er blevet resistente over for herceptin og en del kvinder har haft god effekt af denne behandling. Ligesom herceptinen kan heller ikke lapatinib helbrede tilbagefald. Men man har store forventninger til den forebyggende effekt af stoffet. Nogle taler ligefrem om herceptinen som den lille revolution inden for Her2-positiv brystkræft, mens man har forventninger om, at lapatiniben blir’ den store. Der er blandt andet indikationer af, at stoffet, i modsætning til herceptinen, er i stand til at passere blod-hjernebarrieren og dermed også forebygge hjernemetastaser ( også her er der set effekt på kvinder, der allerede har udviklet metastaser i hjernen ).

Hvis man vælger at deltage i ALTTO,  skal der trækkes lod om, hvilken medicin, man skal have. Der er 4 mulige udfald af lodtrækningen:

¤ Herceptin alene ( fuldstændig som den almindelige standard-efterbehandling )

¤ Lapatinib alene, 1500 mg. dagligt i 1 år

¤ Herceptin hver 3. uge i et år ( som standardbehandlingen ) givet i kombination med lapatinib ( 1000 mg dagligt i et år )

¤ Først herceptin 1xugtl. ( mener det er i 12 ell. 16 uger ) efterfulgt af en kortere pause og derefter lapatinib dagligt indtil, der er gået 1 år incl. herceptin-behandlingen.

Jeg vil ikke råde nogen om hvorvidt de skal melde sig til ALTTO. Jeg deltager selv og er i den arm af forsøget, hvor man får både herceptin og lapatinib samtidigt. Men jeg gjorde jeg mig rigtig mange overvejelser, inden jeg traf min beslutning.  ( Jeg vil skrive et indlæg her på bloggen, hvor jeg uddyber disse overvejelser. )

Det bør være en selvfølge, at de onkologiske afdelinger, der kører forsøget, selv gør potentielle deltagere opmærksomme på muligheden for deltagelse – jeg har desværre bare set , at det ikke altid har fungeret i praksis, men faktisk er glippet, så folk ikke nåede at komme med ( det er for sent, hvis man har fået sin første forebyggende herceptinbehandling ) – og jeg synes altså, at man ihvertfald skal have muligheden for at vælge til eller fra.

Flere informationer om lapatinib og ALTTO på:

http://her2support.org/vbulletin/showthread.php?t=34420

http://journalonko.de/newsview.php?id=1893

http://cancer.gov ( søg efter ALTTO og/eller lapatinib )

http://clinicaltrialsfeeds.org/clinical-trials/show/NCT00490139

Reklamer

2 kommentarer to “ALTTO : forsøgsprotokol”

 1. Carina, Tuttepigen :o) Says:

  Hej Kamilla,

  Super godt du har skrevet om dette på din side. Har selv i forrige uge fået svar på min operation hvor det viste sig at den har HER2+. Er totalt i vildrede over det og ved ikke hvilket ben jeg skal stå på da jeg ikke synes at kunne finde ordentlig information om det på nettet og alt hvad jeg finder lyder negativt som om man ligeså godt kunne komme sige ind under den dårlige statestik. Har set på debatten at flere er i dette forsøg men har ikke kunne finde noget om det. Så super at du har skrevet om det. Jeg skal ha’ 3-4 gange taxotere nu og så skulle jeg vist starte på Herceptin sammen med stråler bagefter. Så jeg vil da klart spørge min onkolog til dette forsøg så jeg kan overveje om jeg vil være med.

  Knus
  Carina

 2. kamillakvam Says:

  Hej Carina,
  Først vil jeg skynde mig, at sige, at jeg havde det præcis som dig, da jeg fik at vide, at jeg var HER2+. Jeg havde også surfet på nettet og set alle de dårlige statistikker. Men det er gamle data! Det er stadig relativt nyt, at man anvender herceptin i den forebyggende efterbehandling af HER2+brystkræft – altså for at forhindre tilbagefald af sygdommen. Og her har herceptinen vist sig at have en nærmest revolutionerende effekt. Den har nedsat risikoen for tilbagefald af HER2+-brystkræft, så denne type kræft i dag ikke er farligere end ” almindelig ” brystkræft. Nu afprøver man så et endnu nyere stof, lapatinib. Og der arbejdes på en HER2-vaccine. De helt store gennembrud inden for brystkræftforskningen er i de senere år faktisk sket inden for HER2+. Og det er altsammen det, man omtaler som fremtidens kræftbehandling, nemlig den målrettede medicin, der er udviklet til at ødelægge bestemte typer af kræftceller. Denne medicin rammer altså ikke som kemoen ( som kunne kaldes uintelligent medicin ) også de raske celler. At der så kan være andre bivirkninger, er en anden snak, og i virkeligheden skal der jo gå meget længere tid, inden man kender det fulde omfang af evt. bivirkninger. Man ved dog, at herceptinen hos en mindre del ( jeg tror det er hos omkring 4 % ) kan svække hjertets pumpeevne – hjertet tager dog sjældent varig skade ).
  Men altså alt i alt er der allerede meget lovende resultater for HER2+brystkræft, og der ser ud til at være endnu flere på vej!!!
  Jeg glæder mig til at følge med i din videre behandling.
  Knus
  Kamilla

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: